توانمندسازی فرهنگ‌سازمانی _ قسمت یکم

 

 


توانمندسازی فرهنگ سازمانی

قسمت یکم

تاریخ انتشار: نوامبر 2013

منتشر شده در مجله کسب‌و‌کار هاروارد


 

دنیای امروز، دنیای اقتصاد است. پایه اصلی سرمایه‌گذاری تجارت امروزی صنعت ساخت‌وساز، ماشین‌آلات و آژانس‌­های املاک نیست بلکه این رکن بر اساس هوش، درک، مهارت و تجربه کارکنان ساخته شده است. همان‌طور که گفته می‌­شود مهم­ترین چالش مدیریتی این عصر، استفاده صحیح از قابلیت­‌ها و دانش کارکنان می­‌باشد که متأسفانه، این هدفی است که هنوز محقق نشده و ساختار مالكيتی شرکت­‌های بزرگ، سیستم‌­های حکومتی و برنامه‌­های تشویقی به‌رغم لفاظی­‌های خوشبینانه‌­ی رهبران تجاری هنوز در تحجر عصر صنعتی باقی‌مانده است. ازجمله اینکه حقوق مالکیتی به‌جای اینکه به سرمایه‌گذاران فکری تعلق بگیرد تنها به سرمایه‌گذاران مالی تعلق می­‌گیرد، رده­‌های بالای اداری توسط تیم­‌های کوچک مدیریت می‌­شوند و هنوز بر اساس استراتژی چماق و هویج پاولوف در مردم ایجاد انگیزه می­‌شود.

 

این واقعیت است که سازمان­‌های تجاری طی سال­‌های اخیر کمتر بوروکراتیک (اداری) شده­‌اند و قدرت در حال انتقال به سطوح پایین­‌تری همچون مدیران واحد، کارگران کارخانه، مشاوران خدمات به مشتری می‌­باشد و مردم در سطوح پایین­‌تر دارای اختیارات بیشتری نسبت به نسل پیش از خود می­‌باشند. اما چنین «توانمندسازی» محدود است، کارمندان قادر به تصمیم­‌گیری در خصوص شغل کنونی خود و یا مشارکت در تصمیم­‌گیری­‌های نسبتاً گسترده­ای در مورد واحد خود هستند، اما حق چندانی در تصمیم‌­گیری در مورد جهت­‌گیری کلی شرکت ندارند و صدایشان شنیده نمی­‌شود. بنابراین، جای تعجب نیست که بسیاری از کارمندان دانا (دانش‌ورزان) نسبت به سازمان خود احساس بیگانگی می­‌کنند (نسبت به شرکت بی‌اعتماد و بدبین می‌­شوند و وفاداری خود را به سازمان از دست می­‌دهند).

 

فقدان الگوهای مناسب، بطن این مشکل است. گرچه می‌­دانیم نحوه مدیریتی «کنترل و فرمان» در یک شرکت صنعتی چگونه است ولی در حال حاضر هیچ الگوی کاری برای یک سیستم کاملاً دموکراتیک مدیریتی وجود ندارد (مدلی که جواب­گوی نیاز استقلال فردی کارمندان جهت اتخاذ تصمیم و اجرای آن باشد).

 

اما گرچه هنوز در دنیای تجارت یک مدل قابل‌استفاده برای یک سازمان دموکراتیک وجود ندارد، تاریخ نمونه اولیه این الگوی منطقی و شگفت‌آور را ارائه می­‌دهد:

 

حدود ۲۵۰۰ سال پیش، در دولت‌شهر آتن باستان، با اعطای حق اظهارنظر مستقیم و نقشی فعال در حکومت مدنی به شهروندان، قدرت سیاسی و اقتصادی بی‌سابقه‌ای ظهور یافت. هرچند که بدون نقص نبود. سیستم دموکراتیک منحصربه‌فرد مشارکتی دولت‌شهر، خلاقیت­‌ها و ابتکارات فردی مردم آتن را از قید و بند هرگونه محدودیتی رهانید و موجب بزرگ­ترین دستاوردهای اجتماعی شد. این سیستم موفق به هماهنگ نمودن ابتکار عمل­‌های فردی و انگیزه­‌های مشترك شد.

 

و این دقیقاً همان ترکیبی است که شرکت‌­های امروزی اگر خواهان محقق شدن قدرت کامل کارکنان خود و رشد و پیشرفت در اقتصاد دانش‌محور هستند، باید بدان دست یابند.

 

 

الگویی باستانی

 

سال ۴۸۰ قبل از میلاد است و هزاران نفر از شهروندان آتنی در کشتی­‌های پارویی چوبی باریک خود جمع شده­‌اند و سلاح­ها و پاروها را به دست گرفته‌­اند. در مقابل آن‌ها صدها نفر مرد قدرتمند، کشتی­‌های بزرگ جنگی، نیروی جنگی دریایی باشکوه امپراتوری پارسی قرار دارد. این نیروی سپاهی آماده تسخیر شهر رو به رشد یونان و اموال آن است. آن‌سوی تنگه باریک، شاه بزرگ ایران بر فراز تپه فرماندهی نشسته است و مشتاق دیدن نتیجه­‌ی سال­‌ها آماده‌سازی سپاهش می‌­باشد. او انتظار دارد که به‌راحتی به پیروزی برسد. هر چه باشد آتنی­‌ها مشتی اجامر بیش نیستند. آن‌ها حتی پادشاهی ندارند که از او فرمان بگیرند.

 

خورشید غروب می‌­کند و نقشه‌­های بزرگ پادشاه پارسی رو به نابودی است، آتنی‌­ها با موفقیت طرح نبرد جسورانه و خلاقانه‌­ای را به اجرا درمی‌آورند و با استفاده از چابکی کشتی­‌های سبک­‌تر خود و به همراه دانش عمیق خود از جغرافیای محلی و آب‌وهوا، به‌پیش می­‌روند و درنهایت بر دشمن قدرتمند خود فائق می­‌آیند. آتنی­‌ها با حس عمیقی از وظیفه­‌ی مدنی، شجاعتی مثال زدنی، نبوغ، انگیزه و تعهدی برتر به مبارزه ادامه می­‌دهند و علی‌رغم تمام سختی‌­ها، یک جامعه کوچک ۳۰۰۰۰ نفری توانست ماشین نظامی سلطنتی عظیمی را مغلوب نماید.

 

در سال‌­های پس از پیروزی بزرگشان در سالامیس، آتنی‌­ها به‌سرعت به بهره‌برداری عظیمی به نفع خود پرداختند و به‌طور مداوم در حال گسترش میزان نفوذ خود در سراسر دریای اژه بودند. با تلفیق ماهرانه‌­ی دیپلماسی و قدرت نظامی و پشت سر گذاشتن موانع، اولین امپراتوری بزرگ یونانی را بنا کردند. آن‌ها نه‌تنها ایرانیان را در خلیج نگه داشتند، بلکه دزدان دریایی را از بین بردند و دریای اژه را مبدل به مکان امنی برای تجارت نمودند، همچنین بازرگانی رونق گرفت، بسیاری از افراد پیشرفت کردند، ثروت خصوصی و عمومی افزایش یافت و به‌عنوان دولت‌شهر میلیاردها دلار مالیات و خراج از گروه‌­های ایالتی در حال گسترش دریافت می­‌شد.

 

در این زمان آتن به چنان شکوفایی فرهنگی رسیده بود که جهان هرگز به خود ندیده بود. فضای این شهر دموکراتیک فضای آزاد تجربه و کارآفرینی بود. فیلسوفان، هنرمندان، دانشمندان و شاعران از سراسر منطقه مدیترانه به آکادمی­‌ها، کارگاه‌­ها و میدان‌­های عمومی آتن می­‌آمدند.

 

نه‌تنها پارتنون (معبد و نیایشگاهی باستانی در آکروپولیس آتن) بلکه بسیاری شاهکارهای دیگر معماری و مجسم سازی نیز ساخته شد. فلسفه­‌ی اخلاق به وجود آمد، صنعت تاریخ‌نویسی ظهور یافت و تئاتر شکلی از هنر برتر شد. دانشمندان در مورد همه‌چیز، ازجمله ساختار اتمی ماده تا رابطه زمین با اجرام آسمانی نظریه‌­هایی ارائه می‌­دادند.

 

زیربنای تمام این دستاوردها، سیستمی حکومتی بر اساس آزادی­های شخصی، اقدامات جمعی و فرهنگی دموکراتیک و آزاد بود. آتن اساساً جامعه­ای از شهروندان بود و هر یک از این شهروندان هم حق ایفای نقشی فعال در اداره جامعه را داشتند و هم به آن متعهد بودند.

 

(هرچند مفهوم آتنی دموکراسی جهشی تاریخی روبه‌جلو در تفکر مدنی و سیاسی بود، ولی مهم است که توجه داشته باشید که این دموکراسی شامل حق رأی به زنان و یا مهاجران نمی‌­شد.)

 

مفهوم جدید و محدودشده‌ای که ما از دموکراسی ارائه داده‌­ایم درک غنای مفهوم اصلی آتنی از دموکراسی را مشکل می‌­کند. چیزی که امروزه آن را «شهروندی» می­‌خوانیم، وضعیت حقوقی اساساً منفعلی است که تنها شامل تعهدات مدنی حداقل و تکیه بر نخبگان حاکم است، این تفسیر از دموکراسی تنها سایه­‌ای از دموکراسی در آتن می­‌باشد.

 

 

ساختار شهروندی

 

چه چیزی دموکراسی آتن باستان را تا این اندازه موفق ساخته است و چرا از آن به‌عنوان الگویی مناسب برای تجارت امروزی یاد می‌­شود؟ اول اینکه این سیستم به مردم آتنی تحمیل نمی­‌شد بلکه به بهترین نحو جواب­گوی نیازها، اعتقادات و اعمالشان بود و این دموکراسی به‌اندازه‌­ی مجموعه­‌ی قوانین و مقررات، اساس حکومت آتن بود. هر ساختار مدیریتی برای داشتن نیروهای کار دانا (دانشگران) می­‌بایست به‌طور طبیعی از اهداف و ابتکارات خود آن دانشگران پدیدار می‌‌­شد.

 

و دوم اینکه این سیستم کل‌نگر بود، اگر این سیستم موفق بود به این دلیل بود که کل جامعه را آگاه می­‌کرد، همان‌طور که فرهنگ شرکتی مولد باید تمام جنبه­‌های سازمان و مدیریت آن را مطلع سازد.

 

دموکراسی آتنی دربرگیرنده ساختارهای مشارکتی برای تصمیم­‌گیری، حل مناقشات و مدیریت فعالیت‌­ها بود و روابط مردم با یکدیگر را مجموعه­‌ای از ارزش اجتماعی تعریف می­‌کرد و مجموعه­‌ای از شیوه­‌های تعامل، متضمن مشاركت گسترده­‌ی تمام شهروندان بود.

 

با دقت بیشتر در این ساختار شهروندی، نکاتی را درمیابیم که نشان می­دهد یک سازمان تجاری در آینده چگونه خواهد بود.

 

 


Empowerment of organizational culture

Part 1

Publish date : November 2013

Published in Harvard Bussiness Journal

 

ترجمه و تدوین از وبسایت شخصی دکتر سعید سعیدی‌پور

انتشار مطالب فقط با ذکر منبع این وبسایت مجاز است.

 

۵
از ۵
۲ مشارکت کننده

دسته بندی ها

نوشته های اخیر

دیدگاه‌ها