سری مصاحبه با رهبران موفق مصاحبه با جینی رومتی قسمت سوم

 

 


سری مصاحبه با رهبران موفق

مصاحبه با جینی رومتی

مدیرعامل و رئیس هیئت‌مدیره آی‌بی‌ام

قسمت سوم

منتشر شده در مجله کسب‌و‌کار هاروارد


 

نویسنده: آیا بابت این کار دستمزدی هم گرفت؟

 

جینی: من همچنان در حال پرداخت دستمزد او هستم! برای مصاحبه به‌موقع حضور پیدا کردم و استخدام شدم. چند سالی در جنرال موتورز بودم. در آی‌بی‌ام تعداد افراد متخصص زیاد نبود و در واقع طرز تفکر آن‌ها این بود که افراد غیردانشگاهی استخدام کنند و به آن‌ها آموزش بدهند. در حال حاضر ما شرکت خیلی خاصی هستیم. احتمالاً من نخستین فرد متخصصی بودم که در این شرکت استخدام شدم.

 

نویسنده: وقتی به آی‌بی‌ام رفتید، آیا بلافاصله کاری که آغاز کردید در حوزه مهندسی بود؟

 

جینی: من به عنوان مهندس سیستم‌ها کارم را آغاز کردم و در بخش امور بانکی و بیمه نیز کار کردم. طی سال‌هایی که آنجا بودم در مشاغل مختلفی تجربه کسب کردم.

 

نویسنده: چند سالی هم در حوزه مشاوره کار کردید.

 

جینی: در آی‌بی‌ام کارهای مختلفی انجام دادم مانند فروش و بازاریابی. اما در یک مرحله‌ای، کار در گروه مشاوره را برعهده گرفتم.

 

نویسنده: آیا وقتی این کارها را انجام می‌دادید، به این موضوع فکر می‌کردید که ممکن است روزی مدیرعامل شرکت شوید؟ یا فکر می‌کردید مانند بسیاری از شرکت ها، آی‌بی‌ام هم هرگز یک زن را به عنوان مدیرعامل انتخاب نمی‌کند؟

 

جینی: خیر، هرگز فکر نمی‌کردم آی‌بی‌ام انتخاب خود را بر اساس جنسیت انجام دهد. طی سال‌هایی که در آی‌بی‌ام بوده‌ام، به این نتیجه رسیده‌ام که این شرکت با تمام شرکت‌های دیگر متفاوت است. هرگز به این موضوع فکر نمی‌کردم. همیشه احساس من این بود که اگر کار فعلی خود را خیلی خوب انجام دهید، حق پیشرفت دارید.

 

نویسنده: در یک مرحله‌ای، شما ثابت کردید که صلاحیت لازم را دارید تا مدیرعامل شرکت شوید، وقتی پالمیسانو، که قبل از شما مدیرعامل بود، با شما تماس گرفت و گفت: «شما مدیرعامل شده‌اید.» آیا شگفت‌زده شدید؟!

 

جینی: بله، شگفت‌زده شدم! در آن زمان شغل خیلی خوبی داشتم.

 

نویسنده: تصور می‌کنید اینکه زنی پیشرفت کند و مدیرعامل شرکت آی‌بی‌ام شود، آیا واقعاً صلاحیت او بیشتر از مردان بوده؟ یا تفاوت چندانی وجود نداشته؟

 

جینی: گمان نمی‌کنم در آی‌بی‌ام این موضوع اهمیت چندانی داشته باشد.

 

نویسنده: شما به این مقام منصوب شدید و در حال حاضر به‌طور قطع یکی از زنان بانفوذ جهان در دنیای کسب‌وکار هستید. آیا احساس می‌کنید به عنوان یک زن مدیر‌عامل، برای راهنمایی زنان دیگر و گفت‌وگو در مورد مسائلی که به زنان مربوط می‌شود، مسئولیت خاصی برعهده دارید؟

 

جینی: من آنقدر رشد کرده‌ام که بتوانم در نقش خودم الگو باشم. گمان می‌کنم خیلی از همکاران من این موضوع را تأیید کنند. ما همیشه مایل بودیم کارمان مورد توجه قرار بگیرد و بابت کار مثبتی که انجام می‌دهیم پاداش دریافت کنیم. من همیشه با خودم فکر می‌کردم: «پیشرفت ما ربطی به جنسیت ما ندارد.» به مرور زمان متوجه این نکته شدم که الگو بودن چقدر مهم می‌باشد. بپذیرید که اگر کارتان را خوب انجام دهید، سرمشق و الگو قرار خواهید گرفت.

 

خاطره‌ای یادم آمد. ده پانزده سال پیش برای نشان دادن یک‌سری از خدمات مالی خودمان به استرالیا رفته بودم. با خودم فکر می‌کردم کارم را خوب انجام داده‌ام. پس از جلسه، آقایی به طرف من آمد. با خودم گفتم: «یا می‌خواهد بگوید کارم عالی بوده یا با مطالبی که گفته‌ام مخالفت خواهد کرد.» او نگاهی به من انداخت و گفت: «ای‌کاش! دختران من اینجا بودند.» این، از آن لحظاتی است که به یاد آدم می‌ماند!

 

هر یک از ما، به‌عنوان فردی تأثیرگذار در پستی که داریم، می‌توانیم برای دیگران الگو باشیم. زنان نیز احتیاج به الگو دارند. ما زنانی که رهبری سازمانی را برعهده داریم، در اقلیت هستیم. زنان به الگوهایی نیاز دارند تا به آن‌ها بگویند: «تو هم می‌توانی!» اگر الگو نداشته باشید، به سختی می‌توانید باور کنید که شما موفق می‌شوید و به رؤیاهای خودتان دست پیدا می‌کنید.

 

نویسنده: اگر متوجه شوید که هنوز در ۱۰۰ یا ۲۰۰ شرکت برتر جهان تعداد خانم‌های مدیرعامل بسیار اندک هستند، آیا ناراحت یا متعجب خواهید شد؟!

 

جيني: من همچنان امیدوارم تعداد این زنان بیشتر شود. و به همین دلیل فکر می‌کنم باید آگاهانه تلاش کرد تا زنان در کار خود پیشرفت کنند.

 

نویسنده: در آی‌بی‌ام برای مدتی خط‌مشی خاصی وجود داشت -شاید هم آغازگر آن شما بودید- که همکاران می‌توانستند دورکاری کنند، اما ظاهراً ادامه آن امکان‌پذیر نبود. آیا در کنار گذاشتن این خط‌مشی، شما هم نقش داشتید؟ آیا این کار به نفع زنان بود؟

 

جینی: در این خصوص سوء‌تفاهم پیش آمده است. ما هرگز خط‌مشی خود را رها نکردیم. ما خط‌مشی خیلی قابل‌انعطافی داریم. من هزاران کارمند دارم که به‌طور دائم یا موقت از خانه خودشان دورکاری می‌کنند. ما معتقدیم باید بین زندگی و محیط کار تعادل برقرار باشد. اما کسی که در این دوره و زمانه شرکتی را رهبری می‌کند، امری که برای او مهم است، سرعت کار می‌باشد. ما مدتی است تلاش می‌کنیم تا شیوه انجام دادن کارها توسط کارکنان، نو و متحول شود و این تحولات را به هر نحوی شده به آگاهی مشتریان خود می‌رسانیم. درباره نحوه انجام دادن کار کارکنان، کمتر شرکت‌هایی را سراغ دارید که کار خود را به سرعت انجام دهند؛ شرکت‌هایی که چالاک، کوچک و سریع باشند. ما سال‌هاست در این راستا حرکت می‌کنیم و تصور می‌کنم بزرگ‌ترین شرکت چالاک جهان هستیم.

 

حال این پرسش مطرح می‌شود که چالاک بودن در یک شرکت بزرگ به چه معناست؟ صحبت از یک شرکت کوچک نوپا نیست، ما ۳۵۰ هزار کارمند داریم. به همین دلیل، از چندین روش اساسی استفاده کرده‌ایم. یکی از این روش‌ها، استفاده از روش تفکر طراحی است که ما آن را ابداع کرده‌ایم و دارای سی‌ودو آزمایشگاه در نقاط مختلف جهان هستیم. در این آزمایشگاه‌ها، از هر کسی که رشته تحصیلی او طراحی است استفاده می‌کنیم. ایده اصلی این است که از هر چیزی که استفاده می‌کنید باید نحوه استفاده از آن مانند استفاده از تلفنتان، ساده باشد. ما یک شرکت بازرگانی بی تو بی هستیم. به همین سادگی که اشاره کردیم، در کار ما نیز وجود دارد. هر چیزی که می‌سازید باید از همان ابتدا کاربر نهایی مدنظر باشد

 

 

ادامه دارد...


Interview series with successful leaders

Interview with Ginni Rometty

Former CEO of IBM

Part 3

Published in Harvard Business Journal

۵
از ۵
۱ مشارکت کننده

دیدگاه‌ها