سری مصاحبه با رهبران موفق مصاحبه با جینی رومتی قسمت یکم

 

 


سری مصاحبه با رهبران موفق

مصاحبه با جینی رومتی

مدیرعامل و رئیس هیئت‌مدیره آی‌بی‌ام

قسمت یکم

منتشر شده در مجله کسب‌و‌کار هاروارد


 

من همیشه بر این باور بوده‌ام که در هر موقعیتی که قرار دارید، فرصتی است برای یادگیری. مردم معمولاً از من می‌پرسند: وقتی فردی را استخدام می‌کنید، کدام خصوصیت او برای شما اهمیت دارد؟ و من می‌گویم: مهم‌ترین خصوصیت افراد برای من، کنجکاوی آن‌هاست.

 

شرکت آی‌بی‌ام که در سال ۱۹۱۱ تأسیس شد، طی دهه‌های ۵۰، ۶۰ و ۷۰ میلادی از نظر فن‌آوری و تولید کامپیوتر، جهان را زیر سلطه خود داشت. اما این شرکت بر روی تحولاتی که در زمینه کامپیوترهای شخصی و تولید نرم‌افزار در حال وقوع بود، به اندازه کافی سرمایه‌گذاری نکرد. در نتیجه از شرکت‌های مايكروسافت، اپل و بسیاری از شرکت‌های پیش‌رو در منطقه سیلیکون ولی، عقب افتاد.

 

نتیجه این بود که شرکت مزبور در سال مالی ۱۹۹۲-۱۹۹۱ دچار ورشکستگی شد. اما لوئیس گرستنرا که پیش‌تر مدیرعامل شرکت آرجی نبیسکو و تا حدودی در زمینه فناوری صاحب تجربه بود، به عنوان مدیرعامل به آی‌بی‌ام آمد و در دوره مدیریت خود در فاصله سال‌های ۱۹۹۲ تا ۲۰۰۲، توانست آی‌بی‌ام را نجات دهد. از سال ۲۰۰۲ تا سال ۲۰۱۲، سام پالمیسانو که سابقه کار مدیریتی در آی‌بی‌ام داشت، جانشین گرستنر شد و توانست آی‌بی‌ام را در دنیای پُر از رقابت آن دوران هدایت کند.

 

وقتی پالمیسانو بازنشسته شد، یکی از مدیران قدیمی آی‌بی‌ام به نام خانم جینی رومتی جانشین او شد. انتصاب او موجب تعجب افراد بسیاری گردید. در شرکت‌های عمده فن‌آوری و کامپیوتری، پست مدیرعاملی به ندرت به زنان واگذار می‌شد، به‌ویژه در شرکتی به بزرگی آی‌بی‌ام (با حدود ۳۵۰ هزار کارمند) و جایگاهی که این شرکت داشت. البته من چون پیش‌تر در مورد استعدادهای خانم جینی رومتی مطالبی از گرستنر شنیده بودم، از انتصاب او به عنوان مدیر‌عامل آی‌بی‌ام خیلی تعجب نکردم. از نظر لوئیس و پالمیسانو، خانم جینی شایسته‌ترین فرد در آی‌بی‌ام برای هدایت این شرکت و مواجهه با چالش‌های پیش روی آن بود و با توجه به اینکه دنیای فناوری به سرعت در حال تغییر بود، محصولات و خدمات آی‌بی‌ام با شرکت‌های جوان‌تر و چالاک‌تر در حوزه فناوری قابل رقابت نبود.

 

جینی از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۰ در جایگاه مدیر‌عامل خدمت کرده است. او در دوران تصدی خود از بالا تا پایین شرکت را متحول کرده، به طوری که باعث شده شرکت بسیار چالاک‌تر، با اوضاع روز هماهنگ‌تر و بیش از هر زمان دیگری مشتری پسند‌تر شود. جینی به خاطر دستاورد‌هایی که توانسته برای شرکت به‌دست آورد، به‌ویژه در حوزه محاسبات ابری، در جوامع مختلف کسب‌وکار و فناوری از شهرت خوبی برخوردار شده و از شرکت رد هت مبلغ ۳۴ میلیارد دلار درآمد کسب کرده (بزرگ‌ترین درآمد در تاریخ شرکت آی‌بی‌ام) و با این کار خود، به همه مردم با هرگونه سابقه اجتماعی سیاسی، اطمینان داده که می‌توانند از این شرکت دیجیتالی بهره ببرند.

 

من سال‌ها در جوامع مختلف، از قبیل سازمان تجارت جهانی، با جینی کار کرده‌ام و همیشه دقت، تمرکز، متانت و مهارت‌های رهبری او را ستوده‌ام. مصاحبه‌ای که در پی می‌آید در سال ۲۰۱۷ در سالن بلومبرگ در نیویورک انجام شده.

 

جینی در مصاحبه گفته است که در خانواده‌ای بزرگ شده که از نظر مالی وضع خوبی نداشته و مادر او که از پدرشان جدا شده بود، ناچار بوده با درآمدی محدود، چهار فرزند خود را بزرگ کند. اما همان‌طور که جینی شرح خواهد داد، او موفق به دریافت بورسیه تحصیلی برای دوره مهندسی از دانشگاه نورث وسترن می‌شود و پس از چند سال کار در جنرال موتورز، در سال ۱۹۸۱ به استخدام شرکت آی‌بی‌ام در می‌آید.

 

اما این پرسش مطرح می‌شود که جینی چگونه توانست این مراحل رشد را طی کند؟ از نظر او مهم‌ترین ویژگی لازم برای رهبری چیست؟ بدیهی است یکی از این ویژگی‌ها، کنجکاوی می‌باشد. او دلیل اصلی پیشرفت خود را علاقه مستمر برای یادگیری می‌داند و نیز، پرسیدن دائمی در مورد آن چیزهایی که علاقه داشته یا لازم بوده بداند. همین علاقه مستمر به یادگیری، عاملی بود که باعث شد تا او همواره در پی استخدام و کمک به پیشرفت دیگران باشد.

 

نویسنده: وقتی از خواب بلند شدید و متوجه شدید مدیر‌عامل یکی از بزرگ‌ترین و معروف‌ترین شرکت‌های جهان هستید، و خانمی هستید که برای رسیدن به این موقعیت فراز و فرودهای بسیار دشواری را طی کرده‌اید، آیا به خودتان گفتید: «من به موقعیت بزرگی رسیده‌ام و به این موفقیت افتخار می‌کنم؟!» آیا از اینکه مدیرعامل آی‌بی‌ام هستید، خیلی خوشحالید؟

 

جینی: نمی‌دانم از کجا آغاز کنم. تصور نمی‌کنم روز نخست آن فکرها به ذهنم رسیده باشد. من فقط فکر می‌کردم افتخار بزرگی است و البته، مسئولیت بزرگی هم برعهده گرفته‌ام. در آن زمان، صد سال از عمر آی‌بی‌ام می‌گذشت. بنابراین، آن روز صبح وقتی از خواب برخاستم، متوجه شدم مسئول شرکتی مهم و قدیمی شده‌ام.

 

اینکه پرسیدید آیا خوشحال هستم یا خیر، باید بگویم بله، خیلی خوشحالم! تصور می‌کنم انجام دادن هر کاری برای هر کسی دشوار می‌باشد، مگر اینکه از آن کار لذت ببرد.

 

نویسنده: امروز وقتی به آی‌بی‌ام نگاه می‌کنید، آیا تصور می‌کنید این شرکت از همان قدرت دهه ۶۰ خود برخوردار است؟

 

جینی: صر‌ف‌نظر از محصولات و خدمات ما یا اوضاع بازار و اوضاع سیاسی جهان، آنچه باعث قدرت و اهمیت آی‌بی‌ام می‌شود، این است که ما همواره تلاش کرده‌ایم اوضاع جهان را بهبود ببخشیم. شرکتی که در حوزه فن‌آوری کار می‌کند، برای تحقق این امر باید دائم تلاش کند تا خود را بازسازی کند.

 

من به آغاز کار شرکت اشاره می‌کنم، یعنی سال ۱۹۱۱. وقتی آی‌بی‌ام کار خود را آغاز کرد، واقعا آی‌بی‌ام نبود. این شرکت، گوشت و پنیر عرضه می‌کرد. سپس به تولید ترازو، وزنه و ساعت روی آورد و در نهایت، به فعالیت در حوزه سرمایه‌گذاری بین‌المللی پرداخت. سپس دوران تولید کامپیوترهای مینفریم رسید که بخش پشتیبانی شرکت‌ها را برعهده داشت. پس از آن، شرکت به تولید نرم‌افزار و خدمات اقدام کرد. در حال حاضر، ما به بازسازی شرکت خود پرداخته‌ایم. به نظر من این هنر بازسازی باعث شده تا شرکت ما منحصر‌به‌فرد باشد.

 

 

ادامه دارد...


Interview series with successful leaders

Interview with Ginni Rometty

Former CEO of IBM

Part 1

Published in Harvard Business Journal

۵
از ۵
۱ مشارکت کننده

دیدگاه‌ها