سری مصاحبه با رهبران موفق
مصاحبه با ملیندا گیتس
شریک بنیاد بیل و ملیندا گیتس
قسمت یکم
منتشر شده در مجله کسبوکار هاروارد
نکتهای که در مورد اطلاعات موجود فهمیدهام این است که ما تصور میکنیم در جمعآوری اطلاعات، نسبت به زنان یا مردان، بیطرفی حفظ شده است. در حالی که بر اساس اطلاعات موجود، عملاً نسبت به زنان تبعیض وجود دارد. ما نمیدانیم چرا در دانش کامپیوتر نسبت به زنان بیتوجهی شده. از زمانی که بازیهای ویدیویی ابداع شد، تا زمانی که کامپیوتر و بازیهای کامپیوتری ساخته شد، همیشه نام بازیها به اسم پسرها بود یا قهرمان بازیها، مردان بودند و این چرخه ادامه داشته.
من با خود فکر میکردم این جریان تا کی ادامه خواهد داشت. با خودم میگفتم: در این فرهنگ، من باید تلاش کنم تا خودم باشم و اگر ببینم موفق نمیشوم، سعی میکنم کار دیگری انجام دهم. از این رو، سعی کردم تا خودم باشم. شروع کردم به ساختن تیمهایی که کار مشترک انجام میدادند. کارها خوب پیش میرفت. با کمال تعجب معلوم شد که من میتوانم افراد را از تمام واحدهای شرکت برای کار در این تیمها انتخاب کنم.
در سالهای اخیر، ملیندا گیتس به یکی از بزرگترین حامیان زنان، به ویژه در کشورهای کمتر توسعه یافته جهان تبدیل شده. تمایل و تعهد جدی او برای رفع مشکلاتی که میبیند، باعث شده است تا او به مؤثرترین و شاخصترین زن جهان تبدیل و مورد تحسین بسیاری از مردم جهان واقع شود. ضمن اینکه او الگو و سرمشقی برای زنان عالم شده؛ البته نه به این دلیل که همسر یکی از نمادهای کسبوکار جهان و ثروتمندترین مرد جهان در ربع قرن اخیر میباشد. بدیهی است که ازدواج با مرد سرشناسی که برای چندین دهه همه مردم او را میشناسند، موقعیت کمی نیست. تربیت و بزرگ کردن خوب سه فرزند در چنین محیطی، چالشی نیست که قابلچشمپوشی باشد.
علاوه بر امور خانواده، ملیندا به خاطر اشتیاق و تعهدی که بهعنوان شریک و همکار در بنیاد بیل و ملیندا گیتس (بزرگترین سازمان خصوصی در امور بشردوستانه در جهان) دارد، به الگویی برای بسیاری از زنان و مردان جهان تبدیل شده است. ملیندا در شکلگیری بنیاد، تدوین اهداف آن و سفر به اقصی نقاط جهان برای اینکه ببیند کمکهای این بنیاد چقدر در تحقق اهداف آن موفق بودهاند، کاملاً با همسر خود همکاری میکند. این کمکها در جهان بسیار تأثیرگذار بوده، به ویژه در موضوع سلامت در کشورهای در حال توسعه.
ملیندا، سازماندهی فعالیتهای بنیاد میثاق بخشش را نیز بر عهده دارد. او علاوه بر این فعالیتها، در حل مسائلی که زنان در بسیاری از نقاط جهان با آنها روبهرو هستند، پیشتاز میباشد. مسائلی مانند فقدان وسایل اولیه برای نگهداری و پرورش فرزندان، آسیبهایی که از سوی همسران خشن بر آنها وارد میشود، نداشتن امکانات و عدم آگاهی برای جلوگیری از بارداری و مشکلات پیگیری آموزشهای لازم برای یافتن شغلی که درآمد تضمینشده داشته باشد. ملیندا بسیاری از این مسائل را در کتاب خود با عنوان لحظه اوج بیان میکند.
اگرچه ملیندا دانشآموخته دانشگاه دوک و عضو سابق هیئتامنای این دانشگاه میباشد، اما من پانزده سال زودتر از او، از این دانشگاه فارغالتحصیل شدم و مدت کوتاهی پس از آنکه وی درسش را به پایان رساند، به عضویت هیئتامنا در آمدم. سالها بعد که به عضویت بنیاد میثاق بخشش نیز در آمدم، با ملیندا آشنا شدم. اما مصاحبه من با وی زمانی انجام شد که او را در استودیو بلومبرگ در واشینگتن دی.سی. در آوریل سال ۲۰۱۹ ملاقات کردم. ملیندا در مصاحبه خود شرح میدهد که چگونه علاقه او به کامپیوتر باعث شد به دانشگاه دوک و سپس به شرکت مایکروسافت برود. پس از آن با بیل گیتس ازدواج کرد و در نهایت به امور بشردوستانه پرداخت که یکی از جدیترین چالشهای جهان میباشد. اما امروزه بزرگترین مسئولیت او، پس از مسئولیت خانواده که در مصاحبه به طور مشروح به آن پرداخته، عبارت است از: کمک به زنان، بهویژه در مناطق کمتر توسعه یافته جهان به طوری که امکان زندگی سالم، رضایتبخش و هدفمند را برای آنها فراهم کند.
ملیندا برای تحقق این مسئولیت به طور خستگیناپذیری به نقاطی از جهان سفر میکند که امکان دسترسی به آنجا بسیار دشوار است و برای تهیه برنامه ایی که بتواند به اهداف خود برسد، با بهترین متخصصان مشورت میکند و برای غلبه بر چالشهایی که بر سر راه اوست، با سران کشورها به گفتوگو میپردازد. ضمن اینکه افراد دیگر را نیز تشویق میکند تا امکانات لازم را برای تحقق اهداف او تأمین کنند.
ملیندا این نوع زندگی را به این جهت انتخاب نکرده است که همسر یکی از ثروتمندترین مردان جهان میباشد، بلکه زندگیای است که احساس میکند باید پیبگیرد، حتی اگر پیشتازی او در این راستا موجب بروز مشکلاتی برای دیگران شود. (مثل توجه او به موضوع پیشگیری از بارداری که مقامات کلیسای کاتولیک از آن حمایت نمیکنند.)
نویسنده: اگر موافق باشید ابتدا در مورد بنیاد صحبت کنیم، یعنی بزرگترین بنیاد جهان. در حال حاضر میزان داراییهای آن چقدر میباشد؟
مليندا: حدود ۵۰ میلیارد دلار.
نویسنده: از زمان تأسیس آن، چه مبلغی هزینه کردهاید؟
ملیندا: حدود ۴۵ میلیارد دلار.
نویسنده: هیچکس تاکنون حتی نزدیک به این مبلغ را در امور خیریه و بشردوستانه خرج نکرده است. شما این بنیاد را با ثروتی تأسیس کردهاید که مایکروسافت به وجود آورده. سپس روزی وارن بافت با شما و بیل تماس گرفت و گفت: «من نمیدانم با ثروتم چه کنم. اما میخواهم این پول را در اختیار شما قرار بدهم. چون کاری را که شما انجام میدهید دوست دارم.»
ملیندا: دقیقاً همینطور است. همسر وارن، یعنی سوزان، فعالیت زیادی در امور خیریه و بشردوستانه داشت و طرح وارن این بود که ثروت خود را از طریق بنیادی خرج کند که او و همسرش تأسیس کردهاند. اما پیش از هر اقدامی، همسرش ناگهان فوت کرد. او نزد من و بیل آمد و گفت قصد دارد مبلغ زیادی از ثروت خود را، ثروتی که فرزندانش دارند و ثروتی که در اختیار بنیاد سوزان تی بافت قرار دارد را ببخشد و در اختیار بنیاد ما قرار دهد.
نویسنده: وقتی او با شما تماس گرفت و گفت: «میخواهم پنجاه شصت میلیارد دلار پولم را ببخشیم.»، شما چه گفتید؟
ملیندا: پس از این گفتوگو، من و بیل دوتایی رفتیم و مقداری قدم زدیم و با دیدن این همه سخاوت و مهرباني وارن و روبهرو شدن با این واقعیت که میتوانیم خیلی بیش از حد توان خود و بیش از آنچه قبلاً در اختیار داشتیم به مردم سراسر جهان خدمت کنیم، بیاختیار و از خوشحالی، اشک میریختیم. لحظه غیرقابل توصیفی بود!
اینکه وارن به ما اعتماد کرده بود برای ما بسیار ارزشمند بود. زیرا او هم مانند ما دوراندیش است، ضمن اینکه گهگاهی هم از ما حمایت کرده. حتی وقتی من با دشواری روبهرو بودهام، او به من دلگرمی میداد و میگفت: «کار تو درست است.» او به سه فرزند خود و نیز به من گفته است:
«به دنبال تحقق اهداف بلند باشید. شما در حال تحقق مسئولیتهایی هستید که جامعه بر عهده شما نهاده. برای انجام دادن این کار باید ریسکپذیر باشید و من امیدوارم که شما این کار را انجام دهید.»
ادامه دارد...
Interview series with successful leaders
Interview with Melinda French Gates
Former executive vice president of lockhead Martin
Part 1
Published in Harvard Business Journal