آمادگی شناختی قسمت چهارم

 

 


آمادگی شناختی

قسمت چهارم

تاریخ انتشار :

منتشر شده در مجله کسب‌و‌کار هاروارد


 

کار کشیدن از مغز: برنامه شخصی

 

از آنجا که مغز ساختاری تعاملی و دو سویه دارد، هر فعالیتی که یک بخش از مغز را تحریک کند می‌تواند به سادگی بخش‌های دیگر را نیز تحریک کند. به همین دلیل طبقه‌بندی آمادگی شناختی باید تقریبی در نظر گرفته شود. این موضوع را به‌خصوص می‌توان در مورد فعالیت متمرکز در نیمکره‌های مغزی مشاهده کرد. اگرچه برخی محرک‌ها ممکن است مثلاً در ابتدا نیمکره راست را بیشتر فعال کنند، درنهایت هر دو نیمکره درگیر چالش‌های جدید می‌شوند. درباره افزایش قدرت شناختی جزئیات بسیاری وجود دارد، هرچند ما بر این باوریم تمریناتِ زیر انتخاب مناسبی در این زمینه است.

 

 

مدیریت از طریق پرسه زدن در محیط

 

از پشت میز ناهارخوری دفترِ مدیریت بلند شوید و سری به سالن غذاخوری شرکت، محیط تولید یا سکوی بارگیری شرکت بزنید. این کار شما را در محیطی ناآشنا قرار می‌دهد که برای گسترش چشم‌اندازتان مناسب است. علاوه بر این، پرسه زدن و حرکت در فضای داخل شرکت به مغزتان نیروی تازه‌ای می‌بخشد. به همین دلیل، وقتی ذهنتان در حل مسئله‌ای قفل می‌کند، بلند شدن و تغییرِ محیط می‌تواند به حل مسئله بینجامد.

 

 

کتاب‌های بامزه بخوانید

 

شوخ‌طبعی درک ما را بیشتر می‌کند و سلامت ما را بهبود می‌بخشد؛ به نظر می‌رسد حتی سیستم ایمنی هم از شوخی‌های خوب خوشش می‌آید، و به کمک شوخ‌طبعی تقویت می‌شود.

 

 

بازی کنید

 

فعالیت‌هایی مانند شطرنج، سودوکو و حل جدول روزنامه، همگی تمرینات خوبی برای اعصاب محسوب می‌شود. در جهان دیجیتال، امکانات حتی بیشتری وجود دارد و به‌خصوص با افزایش محبوبیت بازی‌های نقش‌آفرینی، فرصت‌های آنلاین روزافزونی نیز وجود دارد. بازی‌های جدیدی مثل بیلیارد را امتحان کنید که نیمکره چپ مغز شما را به چالش می‌کشند.

 

 

نقش بازی کنید

 

بازی در بهترین حالت نوعی کشف است و آنچه از طریق بداهه‌پردازی کشف می‌کنید، همان بازیگر درونتان است که می‌تواند نقش‌های بسیاری بازی کند. شاید باورش برایتان سخت باشد ولی بسیاری از کمدین های معروف در ابتدا حسابدار بودند. تعجب خواهید کرد اگر دریابید این بازی کردن تا چه حد مخزن رفتاری ما را گسترش می‌دهد؛ مغز ما ظرفیت انباشته‌شده بسیار بزرگی برای تقویت شخصیت و ظرفیت‌های رهبری‌مان دارد. می‌توانید این ادعا را در جلسات آزمایش کنید. مثلاً امتحانِ شیوه‌های مختلف تعامل با همکاران، موجب افزایش آمادگی شناختی‌تان می‌شود.

 

 

ببینید دنبال یادگیری چه چیزهایی نیستید

 

اگر مانند بیشتر مدیرانِ اجرایی باشید، همه‌روزه اغلب، سؤالات بسیار مشابهی را در زندگی حرفه‌ای و شخصی خود می‌پرسید. برای همین خودتان را بررسی کنید و ببینید دنبال چه چیزی نیستید. یک نقطه خوب برای شروع آن است که از یکی از زیردست‌های جوان و آینده دار خود بپرسید چه چیزی در ذهنش می‌گذرد. یا فهرست کتاب‌هایی را که مطالعه می‌کنید، عوض کنید. اگر معمولاً غرق کتاب‌های تاریخ و زندگی‌نامه می‌شوید، ادبیات داستانی را امتحان کنید. و اگر غالباً از داستان‌های پلیسی و مهیج خوشتان می‌آید، حال به سراغ کتاب‌های علمی بروید.

 

 

از سفرهای کاریتان بیشترین بهره را ببرید.

 

سفر، فرصتی عالی برای به تحرک درآوردن مغز فراهم می‌آورد. لازم نیست برای این هدف بیش‌ازحد وقت بگذارید. در حین سفر، از موزه‌ای دیدن کنید؛ رمانی درباره محلی که به آنجا می‌روید بخوانید؛ ساعاتی را به گپ زدن با ساکنان محل بگذرانید. این فعالیت‌ها نه‌تنها ضریب هوش فرهنگی شما را افزایش می‌دهد، بلکه نوعی تمرین شناختی خوب است.

 

 

یادداشت‌برداری کنید و سپس برگردید و آن‌ها را بخوانید

 

یکی از کارآفرینان بزرگ دنیا، به نام ریچارد برنسون، هر جا می‌رود، دفترچه‌ای با صفحه‌های خالی همراه خود می‌برد و هرگاه چیز جالب یا جدیدی می‌بیند یا می‌شنود، آن را یادداشت می‌کند. به گفته خودش، بسیاری از این ایده‌ها به کسب‌وکارهای جدید تبدیل‌شده است.

 

 

فناوری‌های جدید را امتحان کنید

 

بازی با صفحه‌های لمسی جدید و دانلود ویدئوهای بامزه از یوتیوب در تلفن همراهتان و نمایش آن روی صفحه بزرگ تلویزیون، کانال‌های مغزی بسیاری را فعال می‌کند که شبکه‌های شنوایی و بینایی و لامسه دستگاه عصبی احساسی و قشر جلویی مغزتان را به هم متصل می‌کند. صحبت درباره این فعالیت‌ها و در میان گذاشتن انرژی احساسی‌تان با دوستانتان این فعالیت را به سراسر مغزتان می‌گستراند؛ این کار حتی نوعی تمرین برای ساقه مغز است که ما را هشیار و متمرکز نگه می‌دارد.

 

 

زبان یا ساز موسیقی جدیدی را یاد بگیرید

 

یادگیری زبان جدید، شما را در اوج فعالیت ذهنی قرار می‌دهد. یادگیری یک ساز یا نواختن آن فلوت قدیمی گوشه کمدتان نیز مغز شما را به شکل قابل‌توجهی تقویت می‌کند.

 

 

ورزش کنید،ورزش کنید و بازهم ورزش کنید

 

مغز شما جزیره‌ای محصور نیست؛ بلکه بخشی از دستگاهی است که از فعالیت قلبی عروقی، رژیم مناسب و عادات خواب مناسب بهره می‌گیرد. یکی از عوامل دفاعی در برابر ابتلا به بیماری آلزایمر که همواره پژوهش‌های علمی آن را تأیید کرده است، برنامه ورزشی مناسب است. تغییرات بیوشیمیایی خاص، مانند افزایش هورمون اندورفین و کورتیزول، هم از تمرین قلبی عروقی و هم از تمرین قدرتی به دست می‌آید. این‌ها وارد جریان خونتان می‌شود و به ماهیچه‌ها، مفاصل، استخوان‌ها و البته مغزتان می‌رسد.

 

 


Cofnitive readiness

part 4

 

ترجمه و تدوین از وبسایت شخصی دکتر سعید سعیدی‌پور

انتشار مطالب فقط با ذکر منبع این وبسایت مجاز است.

۵
از ۵
۲ مشارکت کننده

دیدگاه‌ها