ایجاد قابلیت بهبودپذیری
قسمت چهارم
تاریخ انتشار : آوریل 2011
منتشر شده در مجله کسبوکار هاروارد
آموزشِ اصلیِ بهبودپذیری
سومین و مهمترین بخشِ برنامه آمادگیِ جامع سربازان، آموزش اصلی بهبودپذیری است و برای مربیانِ نظامی و سایر رهبران در دانشگاه پنسیلوانیا، در دانشگاه ویکتوری در ممفیس تنسی، در فورت جکسون کارولینای جنوبی و نیز توسط تیمهای سیاری ارائه میشود که با نظامیان مستقر در آلمان و کره کار میکنند. آموزش اصلی بهبودپذیری را میتوان آموزش مدیریت دانست که به رهبران یاد میدهد چگونه قابلیت بهبودپذیری را در خود بپرورانند و سپس دانش خود را به دیگران انتقال دهند. محتوای این برنامه به سه بخش تقسیم میشود؛ ایجاد سرسختیِ ذهنی، ایجاد نقاطِ قوت شخصی و ایجاد روابطِ قوی. هر سه بخش، از برنامه بهبودپذیری دانشگاه پنسیلوانیا الگو گرفتهاند و از سخنرانیای عمومی، کارگاههای آموزشیِ همایش محور شامل نقش بازی کردن، یادداشتبرداری از پیشرفتِ کار و بحثهای گروهیِ کوچک استفاده میکنند.
ایجاد سرسختیِ ذهنی
این بخش از آموزش اصلی بهبودپذیری از لحاظ موضوعی مشابهِ دوره آمادگی احساسی/هیجانی برای سربازان است.این بخش با مدل ABCD آلبرت اِلیس شروع میشود: حرف C(پیامدهای احساسی/هیجانی) به طور مستقیم، نه از A(ناملایمات)، بلکه از B(باورهای فرد درباره ناملایمات) نشئت میگیرد. مربیانِ نظامی با مجموعهای از A ها(برای نمونه عقب ماندن از دوی 5000 کیلومتری) کار میکنند و یاد میگیرند B ها(افکار احساسی درباره موقعیت مثل «من بدبختم») را از C ها( احساسات ناشی از همان افکار مانند احساسِ بد تا پایان روز و درنتیجه عملکردِ بد در تمریناتِ بعدی) جدا کنند. سپس D را یاد میگیرند، اینکه چگونه با سرعت و به شکل مؤثری باورهای غیرواقعی را درباره ناملایمات از بین ببرند.
در مرحله بعدی، روی تلههای فکری تمرکز میکنیم، مثل تعمیم دادن یا قضاوت درباره ارزش یا تواناییِ فرد فقط به خاطر یک رفتار. ما بحث را اینگونه مطرح میکنیم:« یکی از سربازانِ واحد شما نمیتواند پابهپای بقیه سربازان در طولِ تمرین فیزیکی عمل کند و بقیه روز را به کندی میگذراند. یونیفرم او نامرتب است و در طولِ تمریناتِ توپخانه، اشتباهاتی از او سر میزند. طبیعی است فکر کنیم او صلاحیتِ سرباز بودن را ندارد؛ اما این قضاوت چه تأثیری بر کسانی که چنین فکری میکنند و آن سربازِ نا آماده میگذارد؟»
ما همچنین درباره «کوههای یخی» بحث میکنیم، یعنی باورهای بسیار عمیقمان مانند « کمک خواستن نشانه ضعف است»، و تکنیکی را آموزش میدهیم برای شناسایی و حذفِ باورهایی که واکنشهای احساسی/هیجانیِ مختلکنندهای به همراه دارند: آیا کوه یخ همچنان مهم باقی میماند؟ آیا چنین باورهایی در موقعیتهای فرضی درستاند؟ آیا بیشازحد سختگیرانه به حساب نمیآیند؟ آیا مفیدند؟
در پایان، به این موضوع میپردازیم که چگونه میتوان با در نظر گرفتن بدترین حالت، بهترین حالت و محتملترین حالت، دامنه ذهنیتِ منفیباف را به حداقل برسانیم. بهعنوانمثال، گروهبانی ارزیابیِ عملکرد منفی از افسر فرمانده خود میگیرد. او با خودش فکر میکند:« من را برای ترفیعِ درجه معرفی نخواهند کرد و من شرایطِ لازم را برای ماندن در ارتش ندارم.» این بدترین حالت است. حالا همه ابعاد آن را در نظر میگیریم. بهترین حالت چیست؟ «گزارشِ منفی اشتباه بود.» و محتملترین حالت چیست؟ « من موظف به گذراندن برنامهای جبرانی از سوی مشاورم خواهم شد و آن را انجام خواهم داد. من بهجایی نخواهم رسید و رهبرِ گروه از من ناامید خواهد شد.»
ایجاد نقاط قوتِ شخصی
دومین بخشِ تمرین با آزمونی مشابه ابزار ارزیابیِ جهانی شروع میشود که ارزیابیِ نقاط قوتِ شخصی تحت عنوان ارزشها در مرحله اجرا، طراحیشده توسط پیترسون است. این آزمون بهصورت آنلاین برگزار میشود و حاصلِ آن، فهرستی است از 24 نقطه قوت شخصیتیِ فرد که ردهبندیشده است( به مطلب«چه نقاط قوتی دارید؟» مراجعه کنید). گروههای کوچک درباره پرسشهای پیش رو بحث میکنند:
چه چیزی درباره خودتان از این ارزیابی یاد گرفتید؟ در دوره خدمت در ارتش چه نقاط قوتی در خود پروراندید؟ این نقاط قوت چه کمکی به شما در انجام مأموریت و رسیدن به اهدافتان میکند؟ قسمتهای تاریکِ نقاط قوتتان کدام است و چگونه میتوانید آنها را به کمترین میزان برسانید؟ سپس مربیان به تیمهای خود فرستاده میشوند و به آنها گفته میشود با استفاده از نقاط قوت اعضای تیمشان، مأموریتهایشان را انجام دهند. در پایان، آنها روایتشان را از « به چالش کشیدنِ نقاط قوت» خود مینویسند. یکی از گروهبانان تعریف کرد چگونه از نقاط قوت خود، شامل عشق، خرد و قدردانی برای کمک به سربازی که احساساتی بود و در یک درگیری گرفتارشده بود، استفاده کرد. گروهبان متوجه شد آن سرباز نسبت به همسر خود خشم زیادی دارد و آن خشم اینک به واحدِ او سرایت کرده بود. سرباز کمک کند که وضعیتِ همسرش را درک کند و به او کمک کرد نامهای بنویسد که در آن به خاطر سختیهای بسیاری که همسرش در سه بار اعزام او به تنهایی تحمل کرده بود، قدردانی میکرد.
چه نقاط قوتی دارید؟
بررسی نقاط قوتِ برجسته ارزشهای عملی، 24 ویژگیِ شخصیتیِ مثبت را اندازهگیری میکند که در میان آنها کنجکاوی، خلاقیت، شجاعت، پشتکار، صداقت، انصاف، رهبری و کنترل احساسات قرار دارد. شرکتکنندگان جملات را با مقیاسی از «خیلی شبیه من است» تا «شباهتی به من ندارد» رتبهبندی میکنند. در ادامه نمونهای آمده است:
_من جهان را جای بسیار جالبی میدانم.
_همیشه به دلایل کارهایم پی میبرم.
_هیچوقت کاری را ناتمام رها نمیکنم.
_تواناییِ طرحِ ایدههای جدید و متفاوت یکی از نقاط قوت من است.
_در برابر مخالفت جدی، بارها ایستادهام.
_همیشه حاضرم برای برقراری رابطه، ریسک کنم.
_همیشه وقتی اشتباه میکنم آن را میپذیرم.
_وقتی در جمع هستم، تلاش میکنم تکتک افراد بدانند به آنها توجه دارم.
_همیشه جنبه مثبت هر چیزی را میبینم.
_ میخواهم تمام ابعاد زندگی را تجربه کنم، نه اینکه گوشهای آن را نظاره کنم.
Establishing the ability to improve
part 4
ترجمه و تدوین از وبسایت شخصی دکتر سعید سعیدیپور
انتشار مطالب فقط با ذکر منبع این وبسایت مجاز است.