استرس می‌تواند مفید باشد اگر بلد باشید چگونه از آن کمک بگیرید قسمت دوم

 

 


استرس می‌تواند مفید باشد اگر بلد باشید چگونه از آن کمک بگیرید

قسمت دوم

تاریخ انتشار : سپتامبر  2015

منتشر شده در مجله کسب‌و‌کار هاروارد


 

گام سوم: از استرس استفاده کنید

 

برخلاف تصور، از ابتدا قرار نبوده است واکنش بدن به استرس ما را از پا در بیاورد. در واقع، هدف تکاملیِ واکنش به استرس، تقویت عملکرد بدن و ذهن، کمک به رشد ما و برآورده کردن خواسته‌هایمان است. وقتی استرس می‌گیریم، بدن هورمون‌هایی مانند آدرنالین و دوپامین ترشح می‌کند که خون و اکسیژن بیشتری به مغز و بدن می‌رسانند، واکنشی که موجب افزایش انرژی فرد، بالا رفتن سطح هوشیاری و تمرکز بهتر او می‌شود. اگرچه واکنش به استرس گاهی ممکن است مضر باشد؛ هورمون‌های استرس در بسیاری از مواقع، موجب رشد ما و آزاد شدن مواد شیمیایی در بدن می‌شوند که سلول‌ها را بازسازی می‌کنند، پروتئین می‌سازند، ایمنی بدن را افزایش می‌دهند و موجب می‌شوند بدن ما نسبت به قبل قوی‌تر و سالم‌تر شود.

 

محققان این اثر را شکوفایی فیزیولوژیک می‌نامند و تمام ورزش‌کاران از مزایای آن آگاه‌اند. پس موضوع واکنشی نیست که بدن به استرس نشان می‌دهد؛ موضوع این است که ما چگونه چنین واکنشی را هدایت می‌کنیم یا از آن بهره می‌گیریم. فقط تغییر دیدتان به واکنش به استرس، به شکل پدیده‌ای سودمند می‌تواند به ما کمک کند. تحقیق جرمی جیمسون نشان داده است دانشجویانی که اضطراب قبل از امتحان را برای خود سودمند می‌دانند، عملکرد بهتری در آزمون‌ها دارند. آلیسون وود بروکس، استاد دانشکده کسب‌وکار هاروارد، نشان داده است نگاه به اضطراب به چشم هیجان، عملکرد را در کارهایی همچون مذاکره و سخنرانی مهم بهبود می‌بخشند.

 

با این همه، گاهی مشخص نیست چه طور می‌توان به بهترین شکل از استرس بهره برد، به‌خصوص در موقعیت‌های بلندمدت یا پیچیده‌تر . برای نمونه دعوای دائمی با همسر یا رئیستان، مشکل جسمی پیچیده یا حتی فوت یکی از عزیزانتان را در نظر بگیرید. در چنین مواردی، کلید موفقیت، استقبال از فرصت‌ها و یادگیری در اوضاع پراسترس است. از سر گذراندن این دشواری‌ها به صورت بخشی جدایی‌ناپذیر از چرخه زندگی (هیچ کسی زندگی را بدون تجربه اندوه یا دل‌شکستگی پشت سر نمی‌گذارد) می‌تواند به کسب سرسختی ذهنی، روابط اجتماعی عمیق‌تر، افزایش آگاهی، چشم‌اندازهای جدید، احساس تسلط، قدر زندگی را بیشتر دانستن، یافتن معنا در دل زندگی و اولویت‌های پررنگ‌تر کمک کند. در واقعیت نیز برخی محققان حیطه رهبری که بارزترین آن‌ها آبراهام زلنریک است، از مفهوم «تولد دوباره» ویلیام جیمز، استفاده کردند تا استدلال کنند رهبران بزرگ همگی تجربه عبور از ضربه‌های سخت و وقایع تکان‌دهنده را در زندگی‌شان داشته‌اند.

 

این همان چیزی است که نیروهای یگان ویژه در سال‌های اخیر و با افزایش تعداد مأموریت‌هایشان، در عمل به آن پی برده‌اند. فرمانده کرانین اخیراً به ما گفت:« پس از سال‌های متمادی مأموریت و اعزام‌های پشت سرهم، اختلال استرس پس از سانحه در میان نیروهای ما روبه افزایش بود. مشخص شد یادگیری درباره رشد پس از سانحه، یادگیریِ مطرح کردن سؤال "این تجربه‌ها چه کمکی به ما می‌کنند؟" و رفتن به سمت کنترل تجربه‌هایمان و استفاده کردن از آن‌ها در آینده در عمل، ابزار قدرتمندی است که به افراد، گروه‌ها و سازمان‌ها کمک می‌کند، نه با وجود استرس بلکه با کمک استرس، به شکوفایی برسند.»

 

ما در سطح جامعه، اغلب استرس را عامل تقویت نمی‌دانیم و فرصت‌های یادگیری و رشد را در لحظات پراسترس از دست می‌دهیم. این به این معنا نیست که ما حامی مثبت دیدن عوامل استرس‌زا هستیم؛ ولی واقعاً توصیه می‌کنیم که باید از واکنشتان به استرس به عنوان ابزاری قدرتمند برای کمک به خودتان در غلبه بر مشکلات اجتناب‌ناپذیر زندگی استفاده کنید؛ همان چالش‌هایی که در زندگی خواه‌ناخواه رخ خواهند داد.

 

 


Stress can be helpful if you know to deal with it

part 2

 

ترجمه و تدوین از وبسایت شخصی دکتر سعید سعیدی‌پور

انتشار مطالب فقط با ذکر منبع این وبسایت مجاز است.

۵
از ۵
۱ مشارکت کننده

دیدگاه‌ها